Zrób własną kiełbasę!

Kiełbasa na śniadanie jest częstym gościem w polskich domach. Zdarza się, jednak, że kiełbasa, którą kupimy, niestety jest wątpliwej jakości, albo zaraz po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Jeśli szukasz smacznych alternatyw, spróbuj przyrządzić sam kiełbasę, którą niegdyś robili nasi pradziadowie.

W obecnych czasach coraz więcej ludzi decyduje się na własne wyroby, ponieważ chcą odżywiać się zdrowo. Co najważniejsze i co cieszy, coraz więcej osób chce być świadoma, co jedzą. Jeżeli jesteś smakoszem kiełbasy, zrób ją samemu!

Co jest potrzebne do wyrobu własnej kiełbasy?

Wyrób kiełbasy niestety nie może się odbyć bez porządnego sprzętu. Aby wykonać typową domową kiełbasę będzie Ci potrzeba maszynka do mielenia mięsa, jelita lub osłonki celulozowe, mięso, a także dodatki w postaci przypraw. Maszynka, która jest niezbędna do poprawnego zmielenia mięsa, powinna posiadać sitka o oczkach różnej wielkości. Jeśli jednak nie masz maszynki do mielenia nic straconego, ponieważ zakłady mięsne oferują usługę zmielenia zakupionego u nich mięsa. Ważną kwestią jest wybór świeżych produktów. Do kiełbasy domowej należy wybrać mięso wieprzowe tj. łopatkę, szynkę, karkówkę czy boczek.

Jak przygotować kiełbasę?

Przed przystąpieniem do przygotowania własnej kiełbasy warto poznać kilka porad. Po pierwsze, na porządku schłodź, mięso, jak i sprzęt. Dzięki temu tłuszcz zawarty w mieście nie będzie się ciągnął i rozmazywał. Następnie, pamiętajmy, że mięso tłuste należy mielić drobno, natomiast chude trochę grubiej. Kolejna porada dotyczy sposobu wędzenia. Po napełnieniu jelita lub sztucznego flaka mięsem powstałą kiełbasę należy wędzić na gorąco przez 90-120 min.

Przygotowanie kiełbasy w pigułce

Na początku należy zapeklować mięso przed jego zmieleniem. Nie jest to konieczne, jednak peklowanie zapewni niepowtarzalny smak i usunie wszelkie bakterie. Następnie należy mięso dobrze zmielić, a także przyprawić według własnego gustu. Pamiętaj, aby dobrze połączyć mięso z przyprawami. Możesz w tym celu ponownie zmielić mięso. Następnie należy nabić mięso na jelita, a także uwędzić.